09/02/2012 9:26
פורום: הרגלי שינת תינוקות
תגובות: 1בת 7 חודשים עם "חרדת נטישה"
מנהל/ת את הפורומים: התפתחות תינוקות
1. בת 7 חודשים עם "חרדת נטישה"
16/02/2010 10:56
שלום רב,בתי בת 7 חודשים, נמצאת במשך היום במעון מגיל 4 חודשים, בשעות הערב כשאנחנו מגיעות הביתה, אני בד"כ מניחה אותה לשחק על מזרן פעילות עם צעצועים סביבה.
בכל פעם שבעלי ואני לא קרובים אליה היא מתחילה לבכות. התופעה החלה רק בשבועיים האחרונים. גם כאשר אני במטבח לרגעים ספורים, היא מתחילה לבכות. אני מדברת איתה משם ושרה לה שירים, וכלום לא עוזר.
חשוב לציין שמזרן הפעילות נמצא במקום מרכזי, כך שאני יכולה לראות אותה והיא אותי גם אם אני במטבח או בחלק אחר בסלון.
ביררתי במעון והם לא ראו את התופעה הזאת אצלה.
מה אפשר לעשות?
2. חרדת נטישה
17/02/2010 8:34
בוקר טוב,כפי שצינת , בתך מתחילה לפתח חרדת נטישה, תופעה מוכרת וידועה בגילאים האלה, נורמלית ובריאה.
חרדת נטישה היא שלב התפתחותי טבעי אצל תינוקות ומופיעה בטווח הגילים שבין שבעה חודשים עד גיל שנה פחות או יותר. זהו שלב בהתפתחות הקוגניטיבית של הפעוט המהווה פחד ראשוני ובסיסי שהתינוק חווה בשלב שרמת ההבנה שלו לגבי הסביבה עדיין נמוכה: הוא רק מתחיל להבין שההורים הם הדמויות הקבועות והמשמעותיות בחייו, וכאשר הם אינם נמצאים לידו הוא מרגיש בחסרונם. התופעה נובעת מפחד בסיסי שקיים אצל התינוק מפני האפשרות שהוריו, המספקים עבורו את צרכיו הבסיסיים, ייעלמו.
בשלב זה בהתפתחותו, לתינוק אין עדיין מושג זמן מגובש, ולכן כמה דקות נראות לו כפרק זמן ארוך מאוד (לכן זה קורה גם כשאתם בחדר ליד). חרדת הנטישה, כשלב התפתחותי תקין, מסמלת את תחילת דרכו של התינוק לעצמאות ונפרדות מההורים. בשלב הזה הוא מגיע להכרה שהוריו אינם נמצאים לידו כל הזמן.
בשלב זה הילד מתחיל לפתח העדפה ברורה לדמויות המשמעותיות על פני זרים. הוא מבין שיש דמויות קבועות בחייו, דמויות שגורמות לו להרגיש טוב והיה רוצה שיהיו סביבו. חשוב לזכור כי רמת ההבנה של התינוק עדיין נמוכה ובעקבותיה גם תחושת הביטחון בהיותו תלוי באופן מוחלט באחרים. אך טבעי הוא שיחוש חוסר ביטחון כאשר דמויות משמעותיות בחייו הולכות או שמגיע אדם זר לו.
בינתיים נסו להקנות לבתכם בטחון, אמון, קביעות והמשכיות. ילד שnרגיש שהדברים הקורים בעולמו הם צפויים יהיה רגוע, לכן אל תעלמו בחשאי – הכינו את הקטנה לפרידה, תנו לה מידע לאן אתם הולכים, מתי תחזרו. למרות שבגיל זה עדיין לא רוכשים שפה, הם מסוגלים לקלוט את טון הדברים, ואת המסר המרגיע והאמין שלכם.
אפשר לשחק משחקים שיצרו תחושת צפי ובטחון: אפשר לכסות חפצים ולהרים את הכיסוי כדי לראות שהם נמצאים ולא קרה דבר - “קוקו" (כיסוי הפנים וגילויים) הוא משחק יעיל למדי, משחקי מחבואים וכיו"צ.
חשוב לחבק ולנשק לפני ש"עוזבים", הבטיחו לה שתחזרו.
חשוב לא להתמהמה כדי שלא תחשוב שאתם מפקפקים ביכולת שלה להתגבר על חרדת הנטישה.
בהצלחה!
3. תודה רבה על התשובה המפורטת....
17/02/2010 10:11
עזרת לי מאוד. 5. באותו הנושא..
10/06/2010 9:21
ביתי בת 11 חודשים ככל הנראה חווה חרדת נטישה. היא איננה בגן ועל כן צמודה אלי כל היום. מסבר שהיא רוצה להיות צמודהיותר ויותר.. ברמה הורידית. אמנם כייף אך לעיתים מעיק!!! החרדה אינה מופיעה בפרידה או שהות עם אנשים. בנוסף להתבכיינות והצורך לטפס עליי בכל שעות היום, היא לא מוכנה להישאר לבדה במיטה וצורחת את נישמתה, אם אני זזה מילימטר... כמובן שהיא לא נירדמת לבד ואני לא מוכנה להיכנע לעגלה\ ידיים.. מה עושים?בכל שעות היום אין כל בעיה אבל איך ללמדה להירדם ולהירגע לבד? היא כל הזמן עומדת ויושבת וזזה , לא יודעת להרגיע עצמה..
תודה. שני
6. היי שני
13/06/2010 9:10
היי שני,כפי שקראת בתגובתי הקודמת, חרדת נטישה היא תופעה מוכרת וידועה בגילאים האלה, נורמלית ובריאה.
חרדת הנטישה מתבטאת בדרך כלל בשינוי קיצוני במצב הרוח ובהתנהגות של התינוק בעת הפרידה מן ההורה, כמו בכי רב, התקפי זעם, היצמדות גופנית וכיוב'. תיתכן חרדת נטישה שתתבטא דוקא דרך אדישות מוגזמת, או בדרך מרומזת, כמו קשיי אכילה, שינה וכיוב'.
מאחר ואת אומרת שזה לא מופיע בפרידה ובתך מאפשרת לך ללכת,
הייתי מקשרת את הנושא יותר לבעיות שינה של בתך, שגם זה חלק מחרדת נטישה וממליצה להעביר את השאלה לגנית פרג בפורום בעיות שינה.
אם לא תקבלי תשובה חיזרי אליי,
יום מקסים
קרן
חזרה לעמוד הראשי של
פורום הריון ולידה
חזרה לפורום
התפתחות תינוקות