קושי ללמד תינוק להירדם לבד

גנית פרג
קוראים לי גנית פרג, נשואה באושר לאופיר ואמא של ליהי ואילי המקסימים. אני מתמחה ב'הורים, ילדים והרגלים בריאים'. המטרה שלי היא לתת לכם - ההורים, "ארגז כלים" מעשי ויישומי של הרגלים יומיומיים בריאים, בתחומי החיים השונים הקשו... [לפירוט המלא]
מנהל/ת את הפורומים: הרגלי שינת תינוקות
עינת מזרחי
שמי עינת מזרחי, נשואה לאודי ואימא למאי עדן וניב. אני מדריכת התפתחות תינוקות ועוסקת בהקניית הרגלי שינה לתינוקות ופעוטות. הכניסה להורות לאחר לידתה של מאי זכורה לי כחוויה קשה, זה כלל כאבי הנקה, בכי ולילות ללא שינה. עד ג... [לפירוט המלא]
קוראים לי שרון זנג'ירי, נשואה באושר לבני ואמא של דורון, עידו ורוני המקסימים. אני עוסקת באימון אישי אדלריאני ובהקניית הרגלי שינה לתינוקות ופעוטות. במשך כעשר שנים עסקתי בתפקידי ניהול בתחום היי טק. התקדמתי, התפתחתי וב... [לפירוט המלא]

1. קושי ללמד תינוק להירדם לבד
19/06/2012 22:41
היי,

יש לנו תינוק בן חצי שנה, (יש לו אחות בכורה בת 4 כמעט), שמו רועי, רועי טפו טפו תינוק בריא, מתפתח באופן נורמלי ותקין. כשרק נולד היה כמו דב קטן, רק ישן, כמובן במיטה שלו, עם מוצץ, ואצלנו בחדר, אתחיל בזה שמרגע שנולד, רועי ינק 6 פעמים לאורך היממה (בסוף כל ארוחה הוא היה שבע למשך 3 שעות). הוא עלה יפה במשקל, לכן במשך היום הייתי מעירה אותו ובלילה לא, עד גיל חודש וחצי רועי קם פעם בלילה לאכול, ואז לאט לאט התחיל לישון יותר ויותר שעות ברצף עד שלקראת גיל חודשיים הוא כבר ישן 10 שעות רצופות.

בגיל 3 חודשים עדיין הייתי צריכה ממש להעיר אותו במהלך היום וגם תוך כדי ההנקה, כשלאחריה הוא נרדם לבד, בלילות,התקשה מעט להירדם, הרדמנו אותו בעזרת ליטופים ומובייל (אותה מנגינה כל לילה), בשלב הזה היה מתעורר בעשר לאכול, אחרי שאכל הייתי מחזירה למיטה והוא היה נרדם בעצמו חזרה.

לאט לאט הרגלתי אותו לאכול ארוחה אחרונה בשמונה בערב וללכת לישון, זה עבד יפה בהתחלה ורועי היה ישן עד שמונה בבוקר מבלי לקום.

לקראת גיל 4 חודשים המצב החמיר ורועי שהיה נרדם בעצמו בבקרים הפסיק והתחיל להעזר בנו, היום בבקרים לוקח לו 20 דקות להירדם (אין תלונות) ולפעמים הוא מתעורר אחרי 40 דקות ולא מצליחים להשכיב אותו שוב..בלילות גם נהיה פחות טוב, אנחנו מתחילים בטקס השינה ב18:00 – 18:30 טקס שכולל אמבטיה, אוכל (בסלון) ומנוחה קלה לעיכול שלאחריה משכיבים לישון, בחדר, במיטה שלו (היום הוא כבר בחדר עם אחותו), איך שמניחים אותו במיטה הוא בוכה, נרגע עם מוצץ ואז תלוי, אם הוא מאוד עייף הוא מתחיל לגעת ולגרד בראש ומעצבן את עצמו ואז אנחנו נוהגים להחזיק לו את הידיים עד שיירדם ואם הוא לא ממש עייף הוא לוקח את כף היד שלנו ומשחק כמה דקות ואז מחכים לרגע שבו יירגע והופכים על הבטן כי ככה יותר קל לו. תוך כדי אם בוכה אנחנו מרגיעים בליטופים כי שיטת הרם הורד לא עובדת, איך שמוציאים מהמיטה הוא נרגע ואיך שמחזירים הוא צורח.
הבעיה –אחרי חצי שעה / שעה באופן קבוע הוא מתעורר, לפעמים לגמרי ואז צריך להשקיע זמן רב יותר בניסיונות להחזירו לישון. הוא גם לא לבד בחדר ולפעמים זה מפריע לאחותו ולפעמים להיפך היא מפריעה לו.

יותר מהכל מתסכל אותנו שהוא מתעורר משנת הלילה ושוב המון זמן עד שנרדם, מעבר לכך מסתכל שעוד לא מצאנו איך ללמד אותו להירדם לבד, וזה אחרי ש – 3 חודשים ראשונים לא היינו צריכים לעשות דבר בכדי שיירדם, אבל כנראה בגלל שהוא בקושי בכה, כל בכי קיבל המון יחס ורועי למד את השיטה או שגדל והתחיל להבין יותר מה קורה סביבו.

עוד נקודה – אצל המטפלת הוא נרדם לבד, היא משכיבה אותו מראש על הבטן, מלטפת קלות במצח ואולי שרה שיר קטן וזהו, יוצאת מהחדר והוא נרדם.

אשמח לעזרתכם/עצתכם
מאת: pninat
2. הרגלי שינה
20/06/2012 10:40
היי,

בסביבות גיל 3-4 חודשים מתרחשים בגוף תהליכים פיזיולוגים שונים ואנחנו רואים הרבה מאוד פעמים שהרגלי השינה משתבשים בנקודה זו.
דבר ראשון הייתי משנה מעט את טקס השינה. אחרי שנכנסתם אליו לחדר ולפני שהוא נכנס למיטה, היו אתו קצת יותר זמן. כשהוא על הידיים שלכם, אם זה בזמן שיר/ריקוד/סיפור/דקלום/אמירת "לילה טוב" לחפצים בחדר וכו'.. תמצאו לכם את הדבר המתאים והנעים לכם. לטקס השינה יש משמעות גדולה על המעבר לשינה ולפעמים זה הקשר ליקיצה חצי שעה לאחר שהוא נרדם.
בנוסף, נשמע שהוא מגיע לשינה עייף מדי. זה מקשה על ההירדמות וגורם ליקיצות בלילה.
הדבר השלישי הוא להתחיל ללמד אותו הירדמות עצמאית. תחילה שבו לידו ותנו לו מגע (טפיחות , ליטוף וכו'.. כמו שעושה המטפלת) עד שהוא נרדם. אחרי שזה ילך בקלות המשיכו לשבת לידו אבל בלי לתת לו מגע (אלא רק לצורך הרגעה מבכי), וכך הלאה באופן הדרגתי תורידו את המגע ואת הנוכחות שלכם בהרדמות.
עשו את זה אותו הדבר גם ביקיצות במהלך הלילה.
כשהוא ידע לישון לבד הוא לא יתעורר בלילה.

יש לנו בקרוב הרצאה בנושא. אני בטוחה שתקבלו הרבה מאוד טיפים. את מוזמנת לבדוק באתר האינטרנט של 'לילה טוב'.
בברכה,
עינת מזרחי, 'חלום מתוק'

יעוץ שינה לתינוקות ופעוטות
נייד 052-5616602 | http://www.halommatok.co.il | einat.mizrachi  מייל הריון לידה gmail.com
3. הרגלי שינה
20/06/2012 11:37
היי,

ראשית תודה רבה על התגובה המהירה.
לא חשבתי על זה שהוא אכן מגיע עייף מדי למיטה..דווקא חשבתי ההיפך, עייף = ירדם מהר.אני מכניסה אותו למיטה כשאני רואה שהוא משפשף עיניים או מקטר.

תודה רבה על העצות, אני אתחיל ליישם אותן כבר היום.

פנינה

נ"ב
הייתי בהרצאה של "שיטת לילה טוב", היא אכן הרצאה מעולה ומועילה.
4. בהצלחה :-)
20/06/2012 12:31
שמחה לשמוע שההרצאה תרמה לך.
בברכה,
עינת מזרחי, 'חלום מתוק'

נייד 052-5616602 | http://www.halommatok.co.il | einat.mizrachi  מייל הריון לידה gmail.com
5. איך יודעים מתי הזמן להשכיב לישון?
21/06/2012 10:39
עינת,

שאלה נוספת, למעשה כשחושבים על זה אני לא ממש בטוחה מהו הזמן הנכון להכניס אותו למיטה.
אני בדר"כ מכניסה אותו למיטה 3-4 שעות אחרי שהתעורר מהשינה האחרונה - במהלך היום בדר"כ הוא ישן פעמיים, כל פעם שעה - שעה וחצי.
איך יודעים שהגיע הזמן להתחיל בטקס שינה? איך יודעים שהוא עייף אבל לא עייף מדי?

פנינה
6. סימני עייפות + ניסוי וטעייה
21/06/2012 12:57
היי פנינה,
התחילי לשים לב ולנסות לזהות סימני עייפות. יש ילדים שזה בולט ופשוט אצלם (פיהוק, שפשוף עיניים/אוזניים/בטן, גירודים במקומות שונים, מימול שיער, אצבע בפה, זיגוג עיניים, "נודניקיות", חוסר רצון לשחק בעצמו וכו'..) ויש ילדים שאצלם זה פחות בולט.
בכי, עוררות יתר ("היפראקטיביות") וחוסר שיווי משקל מעידים לרוב על עייפות יתר.
בניסיונות לחיפוש הזמן המתאים, תוכלי לזהות הרדמות שונות- כשהוא עייף מדי הוא יבכה יותר, כשהוא ישן בזמן הנכון ההרדמה תהיה הרבה יותר קלה והשינה עמוקה ולרוב ארוכה יותר.
בברכה,
עינת מזרחי, 'חלום מתוק'

7. מבולבלת
21/06/2012 13:24
אני מזהה שרועי עייף כשהוא משפשף עיניים, תופס את הראש או מתחיל לילל, אתמול למשל בדיוק בשלב הזה לקחתי אותו לחדר, כמו שהצעת החזקתי אותו בידיים קצת, הכל היה רגוע, הכנסתי אותו למיטה ותוך 5 דקות הוא נרדם והיה נראה שהוא יכנס מהר לשינה עמוקה, אבל אחרי חצי שעה הוא התחיל להתעורר, פעמיים התעורר לגמרי לראשונה ב21:00 ואח"כ ב1:00 ופעמיים התעורר לדקה שתיים.
אז מה אני עושה לא טוב? מצד אחד חשבתי שהשכבתי בול בזמן ומצד שני התבדיתי.
אני רוצה לציין עוד נקודה, רועי כבר 3 שבועות אצל המטפלת, לפני שהוא התחיל ללכת אליה הוא היה מתעורר זמן קצר אחרי שהשכבנו לישון ולרוב הלילות היו שקטים ורועי ישן יפה מאוד.יש סיכוי שזה עדיין קשור לעובדה שהוא לא מקבל את אמא שלו כמו פעם? כי תינוקות מסתגלים מהר לשינויים וכאן כבר כמעט חודש עבר
8. אל תשכחי את גורמי התלות
21/06/2012 13:59
נשמע דווקא שאתמול אכן השכבת אותו לישון בזמן הנכון. צריך להקפיד ולוודא שהוא ישן טוב גם במהלך היום.
מלבד זה, יכול להיות שיש עוד דברים וגורמי תלות שמשפיעים על היקיצות. תמשיכי עם הטקס שינה וההרדמות לפי סימני עייפות במקביל ללימוד הירדמות עצמאית לחלוטין (ללא ליטופים, מוביל, מוזיקה וכו'..)
בברכה,
עינת מזרחי, 'חלום מתוק'

הוספת תגובה:
שם: התחבר   *מומלץ להרשם לאתר ולהכניס תגובה על שמכם
כותרת: *
תוכן התגובה:
תמונה:
אני מסכים עם תקנון פורום הריון ולידה.
טוען נתונים, נא המתן...

* שדות חובה
* גודל מקסימלי להעלאת תמונות: 700 KB
* ניתן להעלות קבצי jpg / gif בלבד