אל תיכנסו ללחץ!
אי היכולת להיכנס באופן מיידי להיריון עלול ואף מלחיץ זוגות רבים, שבטוחים "שהכל בסדר" אצלם ולא מבינים מדוע הם לא מצליחים. אך הדבר אינו מחייב כמובן לחשוב כבר על טיפולי פוריות.
חשוב לדעת ולזכור כי כניסה להיריון היא לא עניין של מה בכך ולעיתים לוקח זמן עד שהריון נתפס ולכן במידה ולא הצלחתם להיכנס להיריון במשך פרק זמן קצר (מספר שבועות) לאחר ניסיונותיכם, אין צורך להילחץ ולהיכנס לפניקה, מכיוון שלעיתים קרובות דווקא לחץ וציפייה משבשים את פוטנציאל הכניסה להריון ומייצרים בעיות פוריות.
מתי חשוב לקחת זאת לתשומת ליבנו? כאשר לא מצליחים לאחר מספר חודשים של ניסיונות טבעיים וגם אז, ההמלצה היא ללכת לגינקולוג על מנת לבדוק שהכל תקין (הן אצל האישה והן אצל הגבר) ורק כאשר עולים על בעיה מסוימת, יש לבחון את דרכי ההתמודדות איתה.
כמובן שהליך הבירור מורכב ממגוון בדיקות שונות (הן לגבר והן לאישה), כדי להבין את מקור הבעיה ובסופו של תהליך, יוסבר על טיפולי הפוריות המומלצים למצבכם.
גם כאן, חשוב לדעת כי לעיתים אי היכולת להיכנס להריון אינה ברורה ומובנת (הדבר נקרא אי פריון בלתי מוסבר).
פקטור הגיל משחק גם הוא תפקיד בעיתוי הרצון להיכנס להיריון, מכיוון שעם הקירבה לגיל 35, יורדת באופן משמעותי רמת הפוריות של האישה והסיכוי להיכנס להיריון טבעי קטן ולכן מומלץ להגיע למומחה פוריות בהקדם, כדי לבדוק האם אכן ישנן בעיות פוריות, לקבל הדרכה מתאימה ולהחליט על דרכי טיפול, בהנחה ונמצאו בעיות.
התמודדות עם אי פריון
התמודדות עם אי פריון היא אפשרית ולפני שנפנה לפתרונות הרפואיים, אנחנו בהחלט יכולים לסייע ולשפר את מצבנו במספר אופנים בסיסיים:
• אורח חיים בריא – בואו ונסגל לעצמנו אורח חיים בריא יותר, המכיל שמירה על משקל מאוזן ואוכל בריא יותר, הימנעות מעישון ושתיית קפאין ואלכוהול.
• הפחתת לחצים – חיינו מלאים בלחצים, לחצים בעבודה, בזוגיות, בלימודים ועוד. חשוב לנסות ולהירגע קצת ממירוץ החיים, גם כדי שנהנה מהם יותר וגם כדי שנפר את מצב בריאותינו.
• תכנון ההיריון – לעיתים נדרש לתכנן את עיתוי הכניסה להיריון, בשל משתנים שונים המשפיעים על חיינו, כגון העבודה שלנו, הבשלות והעיתוי המתאים "להביא ילדים", מצב הזוגיות שלנו ועוד. בשל כך, נדרש לקחת בחשבון את פקטור הירידה בפריון ולתכנן באופן מודע את הנושא.
וכמובן קיימים טיפולי הפוריות השונים, אשר מותאמים באופן אישי למטופלים, אך כל זאת נעשה כמובן בהיוועצות מול מומחה פוריות מנוסה.
סוגי טיפולי פוריות
להתמודדות עם בעיות פוריות ישנם סוגים שונים של טיפולי פוריות, אך אם נרכז אותם באופן עקרוני לשתי קבוצות מרכזיות, אזי ניתן לחלקם לטיפולי הפריה חוץ גופית (הנקראים גם הפרייה מלאכותית או הפריית מבחנה) ולטיפולי הזרעה תוך רחמית.
• טיפולי הפריה חוץ גופית - במסגרת טיפולים אלה, ההפרייה של הביצית עם הזרע נעשית במעבדה ע"י רופאים וטכנאים מיומנים ולאחר התפתחותו הראשונית של העובר, הוא מוחזר לרחם האם.
• הזרעה תוך רחמית – במסגרת הליך זה, מוזרקים תאי זרע בריאים ישירות לרחם האם, במטרה לעקוף בעיות קיימות בעיקר אצל הגבר.
לכל קבוצת טיפול יש את היתרונות שלה והטיפול הנבחר מותאם כמובן אישית בהתאם לבעיות הפוריות הקיימות.
סיכוי להריון לאחר גיל 40
כפי שהסברנו בתחילת המאמר, רמת הפוריות של האישה יורדת באופן משמעותי לאחר גיל 35, אך קיימות נשים רבות המעוניינות להיכנס להריון לאחר גיל זה.
הרפואה כיום מאפשרת (לעומת העבר) להרות בגיל מאוחר, והתוצאה היא שנשים רבות מצליחות לעבור את התהליך בהצלחה ולחוות הריונות.
לנשים אשר מתכננות להביא ילדים בגיל מאוחר, קיימת האפשרות לשאוב ביציות פוריות בגיל מוקדם יותר ולהקפיאן, עד העיתוי המתאים והמוכנות לכניסה להיריון.
היריונות בגילאים מאוחרים הינם כמובן בסיכון גבוה יותר והמעקב אחריהם הינו מוקפד יותר.
המאמר נכתב בשיתוף עם ד'ר משה רויבורט, גינקולוג מומחה לפריון וטיפולי פוריות, מנהל מרפאת פריון במכבי שירותי בריאות, רופא בכיר בילידה להפריה חוץ גופית במרכז רפואי רבין, מומחה לטיפולי פוריות של קופ"ח כללית ומקבל (כרופא עצמאי) מטופלים פרטיים במרפאתו. ליצירת קשר 072-3301439, או דרך האתר
https://www.fertility-clinic.co.il.