בן כמעט 5 חודשים - יקיצות מרובות בלילה

גנית פרג
קוראים לי גנית פרג, נשואה באושר לאופיר ואמא של ליהי ואילי המקסימים. אני מתמחה ב'הורים, ילדים והרגלים בריאים'. המטרה שלי היא לתת לכם - ההורים, "ארגז כלים" מעשי ויישומי של הרגלים יומיומיים בריאים, בתחומי החיים השונים הקשו... [לפירוט המלא]
מנהל/ת את הפורומים: הרגלי שינת תינוקות
עינת מזרחי
שמי עינת מזרחי, נשואה לאודי ואימא למאי עדן וניב. אני מדריכת התפתחות תינוקות ועוסקת בהקניית הרגלי שינה לתינוקות ופעוטות. הכניסה להורות לאחר לידתה של מאי זכורה לי כחוויה קשה, זה כלל כאבי הנקה, בכי ולילות ללא שינה. עד ג... [לפירוט המלא]
קוראים לי שרון זנג'ירי, נשואה באושר לבני ואמא של דורון, עידו ורוני המקסימים. אני עוסקת באימון אישי אדלריאני ובהקניית הרגלי שינה לתינוקות ופעוטות. במשך כעשר שנים עסקתי בתפקידי ניהול בתחום היי טק. התקדמתי, התפתחתי וב... [לפירוט המלא]

1. בן כמעט 5 חודשים - יקיצות מרובות בלילה
12/03/2014 15:12
שלום לכן יועצות יקרות,
אני חייבת את עזרתכן...
יש לי תינוק שעוד 6 ימים יהיה בן 5 חודשים.
עד גיל 3.5 חודשים בילה את רוב שנות היום במנשא בד, בלילה היה נרדם על הידיים וקם רק פעמיים לאכול במהלכו. היה סביר.
לאחר מכן נטשתי את המנשא וכשלא הצליח להירגע בעזרתי במיטה, עברתי להרדים על הידיים עם נענועים רבים וששש... אבל נהיה לי כבד ומתיש והיקיצות בלילה קצת התרבו ולכן כבוגרת ייעוץ שינה שעשיתי ממש לא מזמן עם ביתי בת השנתיים כשהיתה בת חצי שנה, החלטתי ליישם עליו את השיטה.
קצת אחרי גיל 4 חודשים התחלתי בטקסי שינה קבועים ליום וללילה ולהרדים אותו במיטה עם טפיחות וששש... לשמחתי כבר שבועיים וחצי שזה עובד ולמעט הירדמויות פה ושם בעגלה או ברכב, ככה הוא נרדם תמיד כאשר לוקח דקות מועטות להרדימו (ומשום מה בערב יותר).
הבעיה היא שיש לו המון המון יקיצות בלילה! אני לא מגזימה אבל זה יכול להגיע גם ל- 15-20 פעם. ממש כל 40 דקות/שעה/שעה ועשרים/ גג שעתיים.
לפעמים זה מתחיל בתחילת הלילה ולפעמים שעתיים-שלוש אחרי.
אני לא מצליחה להבין למה?
רוב הפעמים זה נפתר במוצץ, אם זה לא עוזר ועברו כמה שעות טובות אני נותנת בקבוק ואם לא עבר מספיק זמן אז אני מרדימה במיטה באותה השיטה. אבל זה פשוט לא שפוי!
בנוסף הוא ישן בסה"כ 9 שעות שזה לא מספיק.
מה יכול להסביר את העניין הזה???
יש לציין שבמהלך היום הוא ישן 3 פעמים - בבוקר שעה עד שעתיים, בצהריים שעה עד שעתיים וחצי ואחה"צ כ- 40 דקות. סה"כ 3.5-5 שעות.
אין לו זמנים ממש קבועים אבל המרווחים בין השינות קבועים כי הוא ער רק שעתיים בין לבין ולכן לפעמים יש גם שינה רביעית.
הוא הולך לישון בין 19:30 ל- 20:30, כתלות מתי קם משנתו האחרונה.
אני חייבת להוסיף שהוא תינוק סקרן יחסית אבל גם די עצבני ובכיין שאוהב להיות גם בעירות המון על הידיים.
הוא ישן רק על הבטן וכמו כן יש לו קטע עם המוצץ שהוא כל הזמן מוציא אותו מהפה עם הידית בזמן שמנסה להירדם ואני מחזירה לו אותו כי הוא עדין לא מסוגל לקחת אותו לבד.
בבקשה בבקשה מה אני עושה לא בסדר?
אני אמורה לעבור מתישהו ל"שלב הבא" שיירדם לבד כשאני לידו אבל נראה לי שאין מצב בגלל המוצץ...
למה הוא קם כל כך הרבה? איפה התלות פה? המוצץ? (כי בפועל הוא ישן בלעדין למעט ההרדמה)
ולמה הוא ישן כל כך מעט?
אני פשוט גמורה כבר. חולה כל שני וחמישי. מותשת פיזית ונפשית.
אני ממש מודה לכן מראש על כל עיצה...
מאת: אורח/ת
2. בן כמעט 5 חודשים - יקיצות מרובות בלילה
12/03/2014 15:54
היי,

כל הכבוד על ההחלטה להתחיל בתהליך. אני מאחלת לך המון הצלחה!
כבוגרת ייעוץ שינה את ודאי יודעת שיקיצות הן תוצאה של גורמי תלות ועזרה.
המוצץ ודאי יש לו קשר אבל כרגע מומלץ להתחיל לעבוד אתו על זה בזמן ערות ובלילה כרגע לעזור איפה שהוא צריך.
התלות השנייה היא ההירדמות, בשלב הראשון המטרה היא ליידד את התינוק עם הירדמות במיטה אבל יש עדיין המון עזרה. לכן, אנחנו לא מצפים ממספר היקיצות לרדת. אם ההרדמות טובות וללא בכי את יכולה לעבוד לשלב הבא. העזרה עם המוצץ אינה קשורה לאופן ההרדמה.
מעבר לזה, ייתכן וישנן סיבות נוספות (כמו סדר יום ומסרים ברורים) אבל רק באבחון אוכל לדעת אותם.
בברכה,
עינת מזרחי, 'חלום מתוק'

יעוץ שינה לתינוקות ופעוטות
נייד 052-5616602 | http://www.halommatok.co.il | einat.mizrachi  מייל הריון לידה gmail.com
3. תודה רבה! כמה שאלות המשך בבקשה
12/03/2014 16:58
היי עינת,
כפי שבטח הבנת אני בוגרת ייעוץ בשיטת "לילה טוב" וזה כל כך טרי לי בראש (בדצמבר שעבר עוד מילאתי אקסלים לבת שלי :-)) וחשבתי שהפעם הכל יהיה אחרת אבל ממש לא אז אני מנסה לבד ואם לא אצליח אקח שוב יועצת...
יש לי כמה שאלות לגבי השלב השני (גם לגבי מה שרשמת אבל חשוב לי לוודא):
1. את בעצם אומרת שהשלב הראשון לא היה אמור לסייע ביקיצות בכלל? רק שלב ראשוני? מעודד לדעת! נדמה שזה אפילו החמיר לאחרונה... אבל אולי בלי קשר.
2. אין בדרך כלל בכי, רק טיפה קיטור ולכן אני כמעט מעולם לא מרימה אותו מהמיטה להרגיע כמענה לבכי (בניגוד לבת שלי), גם לא לוקח הרבה זמן חוץ מבערב שיכול לקחת גם 20-30 דקות. זה הגיוני שההרדמות בערב יותר ארוכות?
3. זה בסדר לעבור לשלב 2 גם לפני גיל 5 חודשים?
4. האם זה "בעייתי" להמשיך עם שלב 1 עוד קצת? מבחינת ההתקדמות בתהליך? (סתם מעצלות בימי החורף האלה...)
5. לגבי המוצץ - אני אתחיל ללמד אותו לקחת מהיד ולקחת לבד אבל נראה לי שזה ייקח עוד זמן כי המוצץ "קשה" יחסית ללימוד. אז מה עושים בשלב 2 אם הוא יוציא אותו מהפה כמה פעמים בהירדמות ולא יידע להחזיר - אני אמורה לעזור לו בזה וכן להתערב? זה כאילו לא קשור למעבר השלב? אבל מה ימנע ממנו להיזדקק למוצץ כשהוא מתעורר אם ככה? הוא בעצם לא יירדם באמת לבד עד שלא יידע לשים אותו בחזרה...

לגבי סדר יום אני חושבת שאני די בסדר... לפעמים רק יוצא ששנת אחהצ מוקדמת מדי והוא מגיע עייף כי כבר אין לי זמן לשינה רביעית ואני יודעת שזה גורם ליקיצות בחלקו הראשון של הלילה... מנסה להימנע מזה.
זה נורא שסדר היום לא ממש קבוע, אלא רק המרווחים בין השינות? כי הוא לא רובוט, כל יום שונה ממשנהו במשכי השינה...?

ולגבי מסרים ברורים אני כמעט בטוחה שזו לא הבעיה אבל מצד שני המצב כל כך גרוע אז אולי אני לא מודעת :-)

הרבה תודה מראש על המענה!!!
4. שאלות המשך
13/03/2014 11:28
אני בטוחה שיש לך הרבה מאוד כלים שתוכלי ליישם גם עם בנך ויחד עם זאת לא לשכוח שכל ילד הוא שונה גם בתגובות ולכן כל תהליך הוא אחר.
1. בשלב הראשון אנחנו רוצים ללמד הירדמות במיטה אבל יש עדיין המון עזרה שלנו ולכן מספר היקיצות עדיין גדול. כל ירידה במספר היקיצות היא בונוס.
2. תבדקי שטקס השינה הוא מתאים ושאכן עיתוי השינה הוא נכון.
3. אם הילד בשל אפשר לעבור שלב גם לפני גיל 5 חודשים.
4. אפשר להישאר עוד קצת בשלב 1 רק תשימי לב שלא מתפתחת עמידות ולא מתחילה רגרסיה.
5. שלב 2 הוא הירדמות ללא מגע ולכן גם אם תעזרי עם המוצץ הוא עדיין לא יירדם בזמן מגע. כל עוד הוא אינו בוכה אז גם לא צריך לעזור לו עם המוצץ רק כשיבכה תעזרי לו וכשהוא נרגע את יושבת.
6. פערי השעות בין התנומות הם בדר"כ הדבר החשוב.

בהצלחה!
בברכה,
עינת מזרחי, 'חלום מתוק'

נייד 052-5616602 | http://www.halommatok.co.il | einat.mizrachi  מייל הריון לידה gmail.com
5. תודה רבה רבה עינת!
13/03/2014 17:19
אני איישם וברשותך גם אעדכן אותך כשאתחיל בשלב 2 בימים הקרובים :-)

אני חייבת עוד הבהרה לגבי המוצץ - הבנתי מה שאמרת, שגם ההתערבות הזאת במידה והוא יבכה כי ירצה אותו (וזה יקרה) אינה נחשבת מגע בהירדמות אלא סתם עזרה אבל רק כדי לחדד -
אם הוא עדין לא בוכה אבל מחפש את המוצץ ומקטר - לא לתת לו? גם לא באמצע הלילה? כי זה מתכון לכך שיתעורר לחלוטין...
להתערב רק כשזה מגיע ממש לבכי?
ואם הוא זז מצד לצד על הבטן וכל שניה המוצץ נופל...? כי זה מה שקורה היום ואני שמה לו שוב ושוב. אז להתערב שוב ושוב?
במידה והוא לא ילמד לקחת לבד בקרוב וזה לא נראה ככה, אני מוטרדת ממה יקרה כשאני אשב ליד הדלת ואצטרך לקום כל שנייה...
(הבת שלי השתמשה במוצץ גומי ופשוט וידעה "לתפעל" אותו מגיל 5 חודשים אז זה פישט את העניין מאד...)

ועוד משהו - מה המרווח ה"נכון" בגיל 5 חודשים מרגע שקמים מתנומת אחה"צ שהיא פחות משעה לזמן שבו משכיבים לישון?

תודה רבה רבה!!!
6. :)
13/03/2014 19:45
תעבדי על המוצץ הרבה במהלך היום בזמני ערות כדי לקדם את זה. בינתיים תעבדי בדיוק כמו עם בתך הגדולה, ואם בנך צריך עזרה במקום שלא יודע תעזרי (עד שילמד).
אין ממש מרווח נכון אלא לעקוב אחרי סמני עייפות.
בברכה,
עינת מזרחי, 'חלום מתוק'

7. מעבר לשלב 2
17/03/2014 15:34
היי עינת,
בהמשך להתכתבות הקודמת, אחרי 3 שבועות בשלב 1, אני מתכוונת להתחיל היום בהרדמת הלילה בשלב 2.

יש לי שאלה חשובה - היום כשהוא מתעורר באמצע הלילה ולפנות בוקר, אני נותנת מוצץ ואם זה לא מספיק טופחת ועושה ששש.
העניין הוא שאני לא מחכה שממש יבכה - ישר כשהוא מתעורר או מקטר, אני עוזרת. (כנראה שמוקדם מדי מהפחד שיתעורר...).
עכשיו כשאני לא אמורה להתערב, לחכות שהוא יבכה ממש כדי לתת מוצץ ואם לא יעזור מגע ואם לא יעזור להרים?
כלומר יתכן ויהיה ער 40 דקות במיטה ויעשה קולות ואני אמורה פשוט להתעלם? פשוט מ- 4 בבוקר הוא ישן גרוע ואני צופה חלון עירות מטורף...

ועוד משהו קטן - מטעמי נוחות ומחסור במקום בחדר אני מרדימה מהמיטה שלנו בישיבה ולא על כסא. זה בעייתי? חייבים כסא?

תודה רבה רבה!
8. ומשהו נוסף
17/03/2014 15:48
אני נוטה להאריך לו את שנת הבוקר והצהריים כשהוא קם אחרי 40 דקות - אני אמורה לא לעשות את זה? לא להאריך בכלל גם לא עם מוצץ?
9. המשך
18/03/2014 13:42
חשוב לי לציין שההנחיות כאן הן כלליות ונעשות ללא אבחון וזה לעולם לא יכול להחליף ייעוץ שינה עם ליווי, ולכן התשובה היא כמובן כללית.

עדיף להמתין לבכי ורק אז לגשת ולעזור כדי לתת לו לנסות לחזור לישון בעצמו.
על פניו לא נראה לי שזה בעייתי לשבת במיטה ולא על כיסא.
שנות היום- זה תלוי.. ללא ליווי אני לא יודעת אם צריך לעשות הארכות או לא. בדר"כ אחרי 40 דקות לא צריך להחזיר לישון.
בברכה,
עינת מזרחי, 'חלום מתוק'

10. ברור לי, מעריכה מאד את התשובות
18/03/2014 14:50
תודה רבה!!!
התחלתי בלילה הקודם והיתה אומנם הרדמה של 40 דקות, הרבה בגלל המוצץ שנאלצתי לתת לו כל פעם כשבכה אבל הלילה עצמו היה יותר טוב, שרק ימשיך ככה וישתפר :-)
11. מעולה :-) (ל"ת)
18/03/2014 14:59
בברכה,
עינת מזרחי, 'חלום מתוק'

12. מעדכנת ושואלת
19/03/2014 13:42
היי עינת,
הולך לי מאד קל הקטע של ההירדמות ללא מגע. מסתבר שהוא לא היה צריך את הטפיחה והלחישה יותר מדי...
מה שכן המוצץ הוא אישו רציני.
כשאני מניחה במיטה אני נותנת לו ואז אם הוא זז וזה נופל אני צריכה לתת שוב ושוב כשהוא מתחיל לבכות בהרדמה עד שזה נקלט והוא נרדם "לבד".
לצערי הלילה הזה, שהיה רק השני מאז שעברתי שלב, היה ממש לא טוב. מלא יקיצות... אולי 15. ואני לא מבינה למה. אני בטוחה שזה המוצץ כי זו למעשה תלות שאין לי איך לפתור כי הוא ממש לא יודע לשים לבד ואז הוא מתעורר, מנסה, בוכה ואני נותנת לו וכך שוב ושוב.
איך זה שהוא יירדם ללא מגע יכול לעזור אם ככה? אז אולי אין מגע אבל אני עוזרת עם המוצץ בהרדמה ואז הוא מצפה לזה גם בלילה.
אני מפספסת פה משהו או שאני בבעיה?
13. מעדכנת ושואלת
19/03/2014 14:52
התלות במוצץ קיימת עם מגע או בלי. לכן, עדיין אין לזה קשר. הוא צריך ללמוד 2 דברים במקביל: 1. להירדם ללא מגע ונוכחות. 2. לקחת לבד מוצץ.
מבחינה מוטורית הוא כבר יכול להתחיל להכניס חפצים לפה וכן כדאי להתחיל לעבוד על המוצץ.
בברכה,
עינת מזרחי, 'חלום מתוק'

הוספת תגובה:
שם: התחבר   *מומלץ להרשם לאתר ולהכניס תגובה על שמכם
כותרת: *
תוכן התגובה:
תמונה:
אני מסכים עם תקנון פורום הריון ולידה.
טוען נתונים, נא המתן...

* שדות חובה
* גודל מקסימלי להעלאת תמונות: 700 KB
* ניתן להעלות קבצי jpg / gif בלבד