בת 9 חודשים לא רוצה לישון

גנית פרג
קוראים לי גנית פרג, נשואה באושר לאופיר ואמא של ליהי ואילי המקסימים. אני מתמחה ב'הורים, ילדים והרגלים בריאים'. המטרה שלי היא לתת לכם - ההורים, "ארגז כלים" מעשי ויישומי של הרגלים יומיומיים בריאים, בתחומי החיים השונים הקשו... [לפירוט המלא]
מנהל/ת את הפורומים: הרגלי שינת תינוקות
עינת מזרחי
שמי עינת מזרחי, נשואה לאודי ואימא למאי עדן וניב. אני מדריכת התפתחות תינוקות ועוסקת בהקניית הרגלי שינה לתינוקות ופעוטות. הכניסה להורות לאחר לידתה של מאי זכורה לי כחוויה קשה, זה כלל כאבי הנקה, בכי ולילות ללא שינה. עד ג... [לפירוט המלא]
קוראים לי שרון זנג'ירי, נשואה באושר לבני ואמא של דורון, עידו ורוני המקסימים. אני עוסקת באימון אישי אדלריאני ובהקניית הרגלי שינה לתינוקות ופעוטות. במשך כעשר שנים עסקתי בתפקידי ניהול בתחום היי טק. התקדמתי, התפתחתי וב... [לפירוט המלא]

1. בת 9 חודשים לא רוצה לישון
31/05/2014 17:28
שלום רב,

בתי הקסומה בת ה 9 חודשים עושה לנו טרור בכל מה שקשור לשינה, גם שנת לילה וגם שנת יום. אני מניחה שיש קשר בין 2 הבעיות, אבל לא בטוחה.

שנת יום -
מגיל אפס היא לא אוהבת לישון ביום. היא ישנה 3 פעמים ביום 20 דקות או פעמיים 45 דקות וזהו (ולפעמים פחות) וגם אז ההרדמה מאד קשה (במנשא, על הידיים, בהנקה וכד').
גם במשפחתון מאד קשה למטפלת להתמודד איתה. ניסינו לייצר לה חפץ מעבר בדמות חיתול עם הריח של אמא, אבל זה לא עזר.
והיא גם מסרבת לקחת מוצץ.

שנת לילה -
בגיל חצי שנה הלכנו לפגישת ייעוץ שינה והתחלנו את שיטת החצי דקה שתי דקות. היה שיפור מסויים (היו כמה לילות שלמים של שינה) אבל אחרי שלושה שבועות שעדיין מצאנו עצמנו פעם בכמה לילות ערים בסלון בשלוש בבוקר במשך שעה וחצי כשהתינוקת צורחת, נשברנו והפסקנו.
ניסינו שוב אחרי שבועיים ושוב נשברנו אחרי שבוע וחצי שלא היה שיפור.
המצב היה לא להיט אבל סביר: טקס לילה (ארוחת ערב בשש, מורידים הילוך ומשחקים ברוגע, מטרנה בשבע, אמבטיה, שיר ערש ולמיטה עם ליטופים) שבמהלכו היא היתה נרדמת מיד או תוך 10 דקות (של חצי דקה שתי דקות), והיתה מתעוררת עד פעמיים בלילה לינוק וחוזרת לישון.
אבל לפני שבועיים היא חלתה ומאז שהחלימה המצב קטסטרופה, היא נרדמת רק בהנקה גם בערב וגם בלילה, היא מתעוררת כל שעתיים, בהתעוררת של שעה 3:00 היא מסרבת לחזור לישון ונשערת ערה עד 4:00, וגם בשאר ההתעורריות הרבה פעמים היא נרדמת על הידיים אך מתעוררת ברגע ששמים אותה במיטה.
אנחנו מנסים להרדים אותה במיטה בליטופים, אבל היא מתיישבת, מתהפכת, זוחלת, בועטת ברגליים ובוכה. לא בכי קטן ולא מרוצה, צרחות אימים .
בכל המאמרים שקראתי כתוב להרגיל אותה להרדם לבד במיטה שלה באופן הדרגתי, אבל אפילו את השלב שבו היא במיטה ואנחנו לידה היא לא מוכנה לקבל בהבנה...

כרגע נראה לי שהפתרון היחיד הוא פשוט להתעקש איתה שהיא תחזור להרדם במיטה עם ליטופים, אבל המשמעות היא כמה ימים של בכי במשך כמה שעות בלילה, ואני מפחדת שלא נצליח לעמוד בזה ורק נחמיר את המצב.
מה גם שאני כן רוצה להניק אותה פעם אחת בלילה ואני מפחדת שזה שולח לה מסרים מבלבלים שלפעמים כן מקבלים ציצי ולפעמים לא.

אשמח לכל עצה,
תודה מראש
מאת: אורח/ת
2. בת 9 חודשים לא רוצה לישון
01/06/2014 11:55
היי,

חבל לי מאוד שהניסיון עם יועצת השינה לא צלח, כיון שאני כן ממליצה לעבור את התהליך עם ליווי יומיומי ולבחון בכל יום את התגובות של בתך.

כרגע, כפי שאמרת הדרך היא לחזור וללמד אותה להירדם במיטה עם הליטופים. יתכן ויהיו אלה כמה ימים קשים ולכן הדבר הראשון שאתם חייבים לעשות הוא לקבל ביניכם החלטה שזה הדבר הכי נכון בעבור בתכם. שנת החיים הראשונה לחייה (וגם הבאות) הן חשובות מאוד מבחינה התפתחותית. בזמן השינה מתחזקת מערכת החיסון, מופרש הורמון הגדילה, יש למידה קוגניטיבית, מתחזקת מערכת הזיכרון, גם למידה מוטורית וכו.. ולכן השינה היא צורך בסיסי הישרדותי הכרחי (ממש כמו אוכל).
אתם צריכים להיות שלמים ובטוחים ולעשות את זה עד הסוף כיון שאחרת אתם מבלבלים אותה ובכל פעם שתרצו להתחיל מחדש יהיה זה קשה יותר ויותר (כיון שהיא תהיה כבר למודת ניסיונות וויתורים).

אני מאמינה בגישה שונה ממה שעשיתם בעבר, אני חושבת שזה מבלבל אותה והיא לא יודעת מתי יהיה מגע ומתי לא. ולכן, בשלב הראשון חשוב לתת מגע רצוף כל הזמן עד שהיא נרדמת. אם היא בוכה אפשר להרגיע על הידיים וכשהיא רגועה להחזיר למיטה ולהמשיך עם המגע עד הירדמות. כך גם במהלך הלילה, גם אם זה אומר לשבת לידה הרבה זמן. בכל מקרה, לא לצאת מהחדר כי זה מה שמקבע את חלון הערות הזה.

לגבי האוכל- אם זו שעה בה היא צריכה לאכול גשי ותני לה מיד אוכל. אם זו לא שעה של אוכל אל תתנו לה אוכל כלל. מה שמבלבל במקרים האלה זה אם אחרי ניסיונות קודמים לא מצליחים להרגיע ובסופו של דבר האוכל מגיע.

זה לא קל אל עם הרבה נחישות והתמדה זה יצליח!
בהצלחה
בברכה,
עינת מזרחי, 'חלום מתוק'

יעוץ שינה לתינוקות ופעוטות
נייד 052-5616602 | http://www.halommatok.co.il | einat.mizrachi  מייל הריון לידה gmail.com
3. בת 9 חודשים לא רוצה לישון
02/06/2014 14:04
היי,

הלילה ניסינו והיה ממש ממש קשה!

היא נרדמה בשמונה, הנקתי אותה כאשר התעוררה בחצות.
ואז היא התעוררה שוב פעמיים בסביבות 2:30 ו 4:30 בפעם הראשונה היא בכתה 25 דקות ובפעם השניה קצת יותר משעה. וכשאני אומרת בכתה אני מתכוונת לצרחה בטירוף ברמה שפחדתי שיזמינו לי משטרה.

ניסינו להרים אותה כהמלצתך וזה הרגיע אותה, אבל אז כשהורדנו אותה היא רק צרחה יותר, אז הייתי שמחה אם תוכלי לרשום איזושהי הבהרה בנוגע לטכניקה של הרגעה על הידיים והורדה - איך לעשות את זה בלי להטריף אותה?

בנוסף, האם זה בסדר לדבר אליה תוך כדי המגע , האם לדעתך זה עוזר להרגיע אותה או שזה מגרה אותה להתעורר?

ושאלה אחרונה, תוך כמה זמן אנחנו אמורים לצפות לשיפור משמעותי?

תודה רבה וחג שמח
4. בת 9 חודשים לא רוצה לישון
03/06/2014 11:55
היי,

ההתחלה היא באמת לא פשוטה. לרוב אחרי כ-3-4 לילות צריך להתחיל לראות שיפור כלשהו.
הדגשים שאני יכולה לתת זה להרים להרגיע אחרי ניסיון הרגעה במיטה ולהוריד למיטה בשנייה שנרגעת מבלי להתמהמה (כי זה מה שמבלבל אותה).
אפשר לדבר אליה אם את רואה שזה עוזר , כל ילד מגיב אחרת. יכול להיות שלשיר לה יעזור וירגיע יותר.
בברכה,
עינת מזרחי, 'חלום מתוק'

נייד 052-5616602 | http://www.halommatok.co.il | einat.mizrachi  מייל הריון לידה gmail.com
5. בת 9 חודשים לא רוצה לישון
08/06/2014 8:33
בוקר טוב,
אנחנו שבוע בתוך התהליך ואכן יש מתחילים לראות שיפור קל.
אנחנו מוכנים לכך שמדובר בתהליך ארוך וקשה ולא ציפינו למהפכות תוך יומיים, כך שהכל בסדר.

יש לנו עדיין בעיה אחת קשה - כמעט כל יום בסביבות שעה 4:00 התינוקת מתעוררת עירנית לחלוטין ומסרבת לחזור לישון במשך כשעה וחצי. אין כאן עניין של תלות בגורמים חיצוניים - כי גם הנקה, גם מנשא וגם נדנוד על הידיים לא עוזרים או מקצרים את זמן החזרה לשינה, הילדה פשוט עירנית (אם כי היא מפהקת כל הזמן). לא מדובר בתופעה חדשה, זה קרה גם כשניסינו את שיטת החצי דקה שתי דקות וזה קרה גם כשהנקתי אותה כל פעם כשהתעוררה, גם בשעון קיץ וגם בשעון חורף. (בעבר פשוט הייתי עוברת איתה למזרן פעילות ונותנת לה לשחק עד שהייתה מתעייפת בזמן שאני הייתי מתעפצת על ידה). יש תקופות שזה קורה יותר ויש תקופות שזה קורה פחות.
בשעה הראשונה היא מוכנה להשאר במיטה שלה רגועה כל עוד אני מלטפת אותה (אבל לא לבד) ואחרי שעה היא מתחילה להיות עצבנית.

זה פשוט נורא, אני מתעוררת ב4:00, שעה וחצי מנסה להרדים אותה ואיך שהיא נרדמת אני צריכה להתארגן ולצאת לעבודה.
בעיה נוספת בהקשר הזה היא שבמצב תקין היא מתעוררת בחמש וחצי להנקה וחוזרת לישון, במצב שהיא מתעוררת בארבע אז או שאני אפספס את הנקת הבוקר או שאחרי שעה של נסיונות הרדמה אני אניק אותה ואז אני שולחת לה מסר לא ברור.

אני ממש ממש אודה לעצה טובה!
6. בת 9 חודשים לא רוצה לישון
08/06/2014 14:29
חלונות ערות נובעים מציפייה למשהו שיקרה. למשל, הוצאה לסלון למשחק.. או אוכל אחרי זמן ערות ממושך..הירדמות במנשא..וכו..כרגע, מבחינתה היא מקבלת הנקה לא כי הגיע השעה חמש אלא כי היא חיכתה וחיכתה ובסוף זה בא.
לכן, המסר שצריך לעבור היא לא משנה כמה זמן ההירדמות בסופו של דבר תהיה אותו הדבר כמו בתחילת חלון הערות.
כלומר, בשלב הראשון אני חושבת שכדאי לתת לה מיד לאכול כשהיא מתעוררת בארבע, להקפיד שלא תירדם בזמן האוכל ואז להחזיר למיטה ולהרדים כמו בתחילת הלילה. כמה זמן שצריך ואז כשזה ייעשה נכון תראו שהחלון הזה מתקצר. אח"כ או שתדחו את האוכל לחמש או שעדיף יהיה כבר להוציא את זה לחלוטין מהלילה.
זו שעה לא פשוטה, לא לה ולא לכם. בשעה הזו הורמון השינה נמצא בכמויות יחסית קטנות ולכן קשה יותר להירדם. יחד עם זאת, כשהיא תבין שאין לה סיבה להישאר ערה ואין לה למה להמתין החלונות ייסגרו.
בברכה,
עינת מזרחי, 'חלום מתוק'

7. תודה רבה!
08/06/2014 20:39
עינת שלום,
אני מעריכה מאד את תשובותיך המפורטות וההגיוניות.
נמנעתי זמן רב מלשאול בפורום כי פחדתי שהתשובה תהיה "את צריכה יועצת שינה" וזהו.

תודה רבה לך על התיחסותך :)
8. בהצלחה :)
10/06/2014 13:44
יחד עם זאת, יעוץ שינה הוא הרבה יותר ממוקד, פרטני ואישי.
המטרה שלי היא לתת לך את ההזדמנות לנסות כל מה שתוכלי בעצמך אבל אם זה לא יספיק אל תחששי לפנות ולקחת יעוץ שינה.
בברכה,
עינת מזרחי, 'חלום מתוק'

הוספת תגובה:
שם: התחבר   *מומלץ להרשם לאתר ולהכניס תגובה על שמכם
כותרת: *
תוכן התגובה:
תמונה:
אני מסכים עם תקנון פורום הריון ולידה.
טוען נתונים, נא המתן...

* שדות חובה
* גודל מקסימלי להעלאת תמונות: 700 KB
* ניתן להעלות קבצי jpg / gif בלבד