מונח בנושא הריון

השליה
קטגוריה: הריון   

השליה

השליה (Placenta) היא איבר אשר מתפתח במהלך ההריון במקביל להתפתחותו של העובר. ביונקים מאפשרת השלייה העברה תקינה של חומרים בין האם לעובר. השליה מספקת לעובר את החמצן הדרוש לקיומו, וכן חומרים תזונתיים שלהם הוא זקוק כדי להתפתח. בנוסף על כך, השליה נועדה להגן על התינוק מפני חומרים מזיקים. כך שגם אם האישה צורכת אלכוהול או תרופות או מעשנת סיגריות במהלך ההריון, השליה תדע להתמודד איתם. עם זאת, חשוב לשמור על אורח חיים בריא בתקופת ההריון כדי לא לפגוע בשליה וכתוצאה מכך גם בעובר.

דברים שכדאי לדעת על השליה

השליה היא אחת הרקמות המופלאות המופיעות במהלך ההריון. כדאי לדעת עליה מספר דברים:

  • אף על פי שבתוך השליה כלול החומר התורשתי של העובר המתפתח, היא אינה חלק מהעובר עצמו או מאמו.
  • בדומה לתינוק, גם את השליה צריך "ללדת". בדרך כלל השליה יוצאת כחצי שעה לאחר לידתו של התינוק, ויש נשים אשר מדווחות כי הוצאתה כואבת יותר מהלידה עצמה.
  • השליה חייבת לצאת מגופה של האישה בשלמותה. חתיכות שליה הנשארות בתוך הרחם עלולות למנוע ממנו לחזור לגודלו הרגיל וליצור דימום פנימי.

מחזור החיים של השליה

אורך חייה של השליה הוא 9 חודשים ובזמן הזה היא גדלה ועוברת מדרגה אחת לאחרת. לשליה יש 4 דרגות עיקריות:

  1. היא מתחילה את חייה מדרגה מספר 0. בשלב הראשוני הזה יש לה צבע אפרפר והיא במבנה אחיד חלקלק.
  2. כעבור 18-16 שבועות מגיעה השליה לדרגה מספר 1. משבוע 18 להריון ועד לשבוע 29 להריון השליה מתכסה בנקודות לבנות ובלתי סדירות, המכונות הסתיידויות.
  3. בשבוע ה-30 להריון מגיעה השליה לדרגה מספר 2. היא מקבלת צורה ברורה יותר ומאופיינת בקווים לבנים.
  4. משבוע 39 להריון ואילך נמצאת השליה בדרגה מספר 3. בשלב זה היא כוללת הסתיידויות דמויות מעגלים אשר מחלקים את השליה לכמה חלקים. לאחר דרגה מספר 3 מתחילה השליה להזדקן, והיא מסיימת את חייה ברגע שהיא יוצאת מגופה של האישה לאחר הלידה.

בדיקת השליה

אחת הבדיקות שעוברת האישה במהלך ההריון היא בדיקת סיסי שליה. בדיקה זו נועדה לאבחן מומים מוקדמים בעובר, והיא מתבצעת על ידי לקיחת רקמות אחדות מסיסי השליה לבדיקה. הרופא יכול להחליט לשלוח את האישה לבדיקה זו מכמה סיבות: גילה של האישה ההרה הוא מעל 35, תוצאות בעייתיות בבדיקת שקיפות עורפית ובבדיקת אולטרסאונד והיסטוריה גנטית (כאשר אחד ההורים בעל פגם גנטי או נשא שלו).

מאת: מערכת קרוסלה
סגור לתגובות


אין תגובות
קסם השמן (שאולי סמואלוב)
קסם השמן