מונח בנושא הריון

חבל הטבור
קטגוריה: הריון   

מהו חבל הטבור

חבל הטבור מוגדר כרקמה הדומה לצינור המחברת בין העובר לאמו במהלך ההריון. בקרב היונקים, ובכללם בני האדם כמובן, משמש חבל הטבור להעברת מזון מהאם אל התינוק, וכן העברת הפרשות התינוק אל האם. בבני אדם נע אורכו של חבל הטבור בין סנטימטרים בודדים לעשרות סנטימטרים. לאחר שהתינוק נולד, חותך הצוות הרפואי את חבל הטבור, והתינוק צריך לספק את צרכיו הבסיסיים בעצמו.

מספר דברים שכדאי לדעת על חבל הטבור

להלן נתונים שבוודאי יעניינו אתכם לדעת על חבל הטבור:

  • חבל הטבור הוא רקמה מופלאה ודי בה כדי לספק את כל הדרוש לתינוק במשך תשעת חודשי ההריון.
  • בהריון תקין עוברים בחבל הטבור וריד אחד ושני עורקים, אך ישנם עוברים המחוברים אל חבל טבור שיש בו עורק אחד בלבד. מצב זה עלול לגרום למומים מולדים. כשבעיה זו מתגלית, מבצעים לאישה בדיקת אקו לב כדי לאבחן מומי לב בעובר.
  • האורך התקין של חבל הטבור נע על פי רוב בין 55 ל-100 סנטימטרים. אורך קצר מדיי (כ-30 סנטימטרים) עלול להוביל למצב של היפרדות השליה וגרימת דימום מסכן חיים לעובר ולאם. עובר שיש לו חבל טבור קצר עלול להקשות על העובר בירידה בתעלת הלידה.
  • בניגוד למה שמקובל לחשוב, חבל הטבור הנכרך סביב צווארו של התינוק אינו מסכן את חייו.
  • חבל הטבור עטוף בחומר הנקרא וורטון ג'לי, והוא מגן עליו מפני פגעים.

כיצד לטפל בחבל הטבור

לאחר הלידה נשאר חלק קטן של חבל הטבור בגוף התינוק עד שהוא נושר לגמרי. בתקופה זו חשוב לטפל בשארית הטבור כדי למנוע זיהומים. כך, בכל פעם שמחליפים חיתול לתינוק, חשוב לנגב את אזור הטבור ולדאוג לכך שהוא יישאר יבש ותכופות יש בנוסף לחטאו באלכוהול. לשם כך מומלץ להשתמש בצמר גפן.

בנוסף, חשוב לחתל את התינוק כך שהחיתול לא ייגע בחבל הטבור. כמו כן, כל עוד שארית הטבור לא נפלה מעצמה, מומלץ להעניק לתינוק אמבטיות ספוג וזאת על מנת שלא להטביל את הטבור במים ולגרום לזיהומים. ולבסוף, יש להניח לחבל הטבור הנותר להינתק מעצמו מגוף התינוק.

לאילו סימני אזהרה כדאי לשים לב

לעתים זיהומים בחבל הטבור מצריכים פנייה לרופא. כך למשל, במצב שבו משארית חבל הטבור נודף ריח רע או שמופרשת מוגלה מטבורו של התינוק, יש לפנות לרופא בדחיפות. זאת ועוד, במצב תקין יכול להיות מעט דימום בחבל הטבור, אך אם הדימום אינו נפסק יש לפנות לצוות הרפואי. ולבסוף, כאשר שארית חבל הטבור נושרת, במקרים מסוימים ניתן להבחין במעין בליטה אדומה הנקראת גרנולומה. מומלץ לפנות לרופא כדי לקבל מרשם לתרופה המטפלת בבעיה. 

מאת: מערכת קרוסלה
סגור לתגובות


אין תגובות
קסם השמן (שאולי סמואלוב)
קסם השמן