חודשי הריון. תופעות הריון. שינויים בגוף בהריון. סיכונים בהריון. יומן הריון.
דליות ברגליים, עקצוצים בידיים? לא נורא, את בהריון בשבוע 30 ורואים כבר את הסוף.
מה זה אומר?
את נמצאת כרגע בשבוע מתקדם מאוד. אם העובר היה נולד בשבוע הריון 30, היה לו סיכוי גבוה לשרוד – כ־90%.
הבטן שלך גדולה בשלב זה. למעשה, הבטן שלך כה גדולה עד כי אינך יכולה לראות את רגלייך כאשר את במצב עמידה. בנוסף לכך, את מפתחת דליות (ורידים גדולים ומפותלים) ברגליים. הדליות מתפתחות בגלל רמת לחץ הדם העולה במהלך ההריון, בעקבות הרחם המפעיל לחץ על הירכיים ובגלל הרפייתם של הוורידים בתקופת ההריון. ברוב המקרים הדליות אינן סימן לדאגה ואינן מביאות למצבים מסוכנים, אך הן גורמות לפגם אסטטי. לפיכך, אם יופיעו הדליות מומלץ ללבוש חצאיות ארוכות או מכנסיים ארוכים.
יתר על כן, בשבוע הריון 30 את עשויה לחוש בתסמונת התעלה הקרפלית (Carpal tunnel syndrome) – תסמונת הגורמת לתחושת עקצוץ בשורש כף היד. תסמונת התעלה הקרפלית נגרמת בגלל הלחץ המופעל על שורש כף היד בגלל תסמיני ההריון: השפעות הורמונאליות על הגוף, עלייה במשקל ונפיחות. ברוב המקרים התסמונת נעלמת לאחר הלידה.
כיצד יש לנהוג?
-
הקפידי לשתות מים בכמויות גדולות – כשני ליטר ביום. שתייה מרובה תמנע מגופך להתייבש ותעזור גם לבניית הרקמות של העובר.
-
חשוב ליטול כדורי ברזל בכל יום כדי למנוע מצב של אנמיה.
-
חשוב לבצע פעילות גופנית כדי להתכונן לקראת הלידה ולמנוע מהגוף להתנוון במהלך ההריון.
-
המשיכי לעקוב אחר תנועות העובר בבטנך. אם חלו שינויים כלשהם בתדירות התנועות, כלומר, אם תזוזות העובר נעשו פחותות יותר, פני מיד לרופא.
תהליכים בהתפתחות העובר
משקלו של העובר בשבוע הריון 30 הוא כ־1.4 גרם ואורכו כ־38 סנטימטרים. לעובר מראה של תינוק שנולד כרגע. האורך שלו לא ישתנה הרבה לאחר הלידה, אך משקלו יהיה כפול ממה שהוא כעת. עורו של העובר צובר שומן רב יותר, והוא נעשה חלק יותר. שומן זה נקרא "שומן לבן" שתפקידו לשמש כמקור אנרגיה לגוף. זאת בניגוד ל"שומן חום" שהצטבר בעור העובר בשלבים מוקדמים יותר של ההריון. תפקיד השומן החום הוא לסייע בוויסות טמפרטורת הגוף.
בשבוע זה תוכלי להרגיש בתזוזותיו של העובר ביתר שאת. זאת משום שהוא חזק יותר ומסוגל להגיב לגירויים חיצוניים שונים (אור, סוגי מזון מסוימים, רעשים, תזוזות ועוד). יתר על כן, הרחם הופך למקום צפוף עבור העובר ההולך ומתפתח, והוא אכן חש בכך.
טיפולים ובדיקות
בתקופת הריון זו מומלץ לבצע מעקב הכולל בדיקות דם שגרתיות כל ארבעה עד שישה שבועות. בעזרת בדיקות אלה עוקב הרופא בעיקר אחר ערכי ההמוגלובין והברזל. בנוסף לכך, מבוצעות בדיקות שתן כדי לבחון אם אין זיהום בדרכי השתן, ובדיקות חלבון בשתן כדי לזהות אם קיים חשש לרעלת הריון, סוכרת הריון או הפרעות בתפקוד הכליות.
פשוט אתר טוב כל הכבוד אורח