חודשי הריון. תופעות הריון. שינויים בגוף בהריון. סיכונים בהריון. יומן הריון.
עדין לא רואים, אבל בהחלט מרגישים את ההריון בשבוע 9.
מה זה אומר?
בשבוע 9 ההריון עדיין אינו נראה לעין בדרך כלל, אך את חשה בו בהחלט. בשבוע הריון 9 מופיעים תסמינים האופייניים להריון ואת עלולה לחוש בשינויים המתרחשים בתוכך. בשבוע זה עשויים להופיע התסמינים הבאים:
-
עייפות גם לאחר שעות שינה רבות.
-
סחרחורות.
-
בחילות והקאות.
-
גודש באף ודימומים באף.
-
תסמינים כמו נפיחות בבטן, קלקולי קיבה, צרבות והצטברות גזים בגלל האטת מערכת העיכול – האטה זו מתרחשת בעקבות עלייה ברמת הורמון הפרוגסטרון המוביל להרפיית השרירים.
-
החזה והמותניים מתרחבים.
-
נפח הדם בגוף גדל ובעקבות זאת עורך הופך לוורדרד. אנשים אחדים יעירו כי את נראית זוהרת.
כיצד יש לנהוג?
-
השתדלי לנוח.
-
היות שבתקופה זו מתגברים תסמיני הצרבת, הימנעי מאכילת מאכלים הגורמים לצרבת.
-
הקפידי על תזונה מאוזנת כדי לשמור על בריאותך ובריאות העובר.
-
הקפידי לצרוך מאכלים הכוללים סידן כדי למנוע איבוד סידן. זאת משום שבתקופת ההריון גופך מאבד סידן רב לטובת התפתחותו של העובר.
-
חשוב ליטול כדורי ברזל כדי לשמור על המוגלובין גבוה.
-
המשיכי ליטול חומצה פולית ההכרחית בסיוע הורדת הסיכון להוליד ילדים בעלי מומים.
-
הקפידי על שתייה מרובה של מים כדי לעזור לעובר להתפתח.
-
הימנעי משתיית אלכוהול, עישון וצריכת סמים. פעולות אלה עלולות להגדיל את הסיכון למות העובר, לגרום לביצוע הפלות, לגרום לבעיות התפתחותיות שונות בעובר שעלולות להתבטא בפיגור שכלי, בעיות בתפקוד איברים שונים בגוף, הפרעות התנהגות בתקופת הילדות ועוד.
-
בגלל השינויים הפיזיים שאת עוברת, מומלץ ללבוש בגדים רחבים, קלילים ונוחים. נכון, בגדים אלה עשויים להיות יפים פחות ולא יחמיאו לך במיוחד, אך זכרי כי זהו מצב זמני.
תהליכים בהתפתחות העובר
גודלו של העובר בשבוע הריון נע בין 13 ל־17 מילימטר. העובר מגיע לגודל של דובדבן ומשקלו כ־3 קילוגרם. בשבוע הריון 9 מתחילים להתפתח עפעפיו של העובר, הזרועות מתפתחים (כולל מפרקים ופרקי היד), בקצות הרגליים מתחילות להופיע אצבעות, נוצרים תאי עצם ותאי סחוס, פני העובר מקבלים צורה אנושית, הלב פועם במהירות – כ־140 עד 150 פעימות בדקה! כמו כן, ניתן לראות את תנועות העובר בבדיקת אולטרה-סאונד, אף על פי שעדיין אי אפשר לקבוע את מינו – איברי המין אינם מפותחים. לסיכום, בשבוע הריון 9 עובר העובר ממצב התחלתי הנקרא בשפה המדעית embryo לשלב התפתחותי מתקדם יותר הנקרא fetus.
טיפולים ובדיקות
אם במשפחתך קיימת היסטוריה של מחלות גנטיות או שאת מעל גיל 35, מומלץ לבצע בדיקת סיסי שלייה (Chorionic Villus Sampling). בדיקה זו היא בעצם בדיקת ביופסיה המסייעת בגילוי מוקדם של מחלות שונות כגון תלסמיה, תסמונת דאון, CF או אנמיה חרמשית. בדיקת סיסי שלייה יכולה להתבצע בשתי דרכים: בגישה בטנית או בגישה וגינלית. בגישה הבטנית מוחדרת מחט דרך הבטן אל השלייה כדי לשאוב דגימה מהשלייה. בגישה הווגינלית מחדירים לרחם דרך הנרתיק צינורית או מכשיר דמוי מלקחיים זעירות כדי לשאוב דגימה של רקמה מן השלייה. בדיקת סיסי שלייה מלוות בסריקת אולטרה-סאונד. תוצאות הבדיקה מתקבלות לאחר שבועיים. אם יתברר כי העובר נושא מחלה גנטית קשה, תוכלי את ובן זוגך לשקול לבצע הפלה.
צריך לתקן.... אורח