חודשי הריון. תופעות הריון. שינויים בגוף בהריון. סיכונים בהריון. יומן הריון.
בשבוע 14 להריון - רואים שאת בהריון וזה יפה לך!
מה זה אומר?
בשבוע זה את עשויה למצוא את עצמך מוקפת בחיוכים ובברכות "מזל טוב!", "בשעה טובה!" או "שתהיה לך לידה קלה!". אכן, הרחם שלך הולך וגדל ורוב הסיכויים הם שההריון כבר נראה לעין. גם את מתחילה להתרגל לעובדה שאת בהריון ואולי אף ליהנות מכך. אחרי הכול, מרבית תסמיני ההריון הבלתי נעימים (כמו סחרחורות, לחץ בחזה, לחץ בשדיים, בחילות או הקאות) כבר מאחורייך. כמו כן, ככל שעובר הזמן הסיכון להפלה טבעית הולך וקטן.
כיצד יש לנהוג?
-
חשוב לשתות הרבה מים – בייחוד מים מהברז. זאת משום שבשבוע הריון 14 זקוק גופו של העובר לפלואוריד (החומר שמוסיפים למי ברז) לצורך צמיחה תקינה של השיניים.
-
יש ליטול חומצה פולית המקטינה את הסיכוי להולדת ילדים בעלי מומים.
-
יש ליטול תוספי ברזל כדי למנוע מצב של אנמיה בתקופת ההריון. כמו כן, נטילת חומצה פולית, אספירין וסידון מקטינים את הסיכון לקבל רעלת הריון.
-
הימנעי מצריכת סמים, שתיית אלכוהול ועישון. פעולות אלה עלולות לסכן את חיי העובר ואף לגרום למותו, או לגרום לבעיות רפואיות שונות של התינוק בעתיד: בעיות התנהגות, הפרעות קשב וריכוז, מומים בלב ובחזה ועוד.
-
הקפידי על תזונה בריאה הכוללת בין השאר ירקות ופירות כדי להגדיל את הסיכוי להולדת עובר בריא.
-
השתדלי לבצע פעילות גופנית בלתי מאומצת (בהתייעצות עם הרופא, כמובן). ביצוע פעילות גופנית תסייע בשמירה על בריאותך ותכין אותך לקראת הלידה.
תהליכים בהתפתחות העובר
בשבוע הריון 14 אורכו של העובר הוא כ־10 סנטימטר ומשקלו בסביבות ה־50 גרם. העובר הולך ומתפתח! שיער הראש והגוף צומח, החניכיים מוכנים להצמחת שיניים. העובר יכול כבר לעשות הבעות פנים שונות (אך העיניים עצומות עדיין ומחכות להתפתחותן). העצמות מתחזקות, הידיים צומחות, הכבד כבר מפריש מיצי קיבה, איברי המין מתפתחים ומיוצרים הורמונים בגוף. העובר מייצר תאי דם אדומים. עם זאת, הגפיים של העובר עדיין קצרים יחסית לגופו, ואינך יכולה להרגיש בתזוזותיו.
טיפולים ובדיקות
בשבוע זה מומלץ לבצע בדיקת סקירת מערכות מוקדמת, שהיא בעצם בדיקת אולטרה-סאונד. במהלך בדיקה זו מתבצעת סריקה של מערכות העובר כדי לוודא שהכול תקין. הבדיקה אינה פולשנית והיא מתבצעת דרך הבטן או דרך נרתיק האישה. סקירת מערכות מוקדמת נועדה לבדוק האם אין חשד לפגם גנטי או למום בעובר במערכות השונות (לב, כליות, מעיים, כבד ועוד). אם אכן קיים חשד למום ניתנת להורים האפשרות לשקול לבצע הפלה. לעתים, בשלבים מוקדמים יותר של ההריון, אפשר יהיה לבצע גרידה, אך בשלבים מתקדמים יותר תבוצע הפלה.
בנוסף לכך, אם עדיין לא ביצעת בדיקת שקיפות עורפית, זה הזמן לבצעה! בדיקה זו מודדת את עובי הנוזל שהצטבר בעורף העובר. אם ישנה חריגה מהנורמה, קיים חשש שהעובר נושא מומים כרומוזומליים כמו תסמונת דאון או מומים אנטומיים קשים כמו פגמים בלב. אם כתוצאה מהבדיקה מתברר כי את נושאת עובר חולה, תוכלי את ובן זוגך לשקול לבצע גרידה או הפלה.